Wilsverklaring opstellen, steun en uitleg bij het stervensproces

Wilt u samen een wilsverklaring opstellen zodanig dat deze begrepen en uitgevoerd kan worden?
Velen van ons zijn onzeker over het opstellen van een wilsverklaring en de soorten de er zijn. Is een wilsverklaring nuttig voor u en is deze wettelijk erkend? Daar kan ik u mee helpen.

Steun

Heeft u persoonlijk behoefte aan ondersteuning bij het naderende levenseinde? Of als mantelzorger  in de omgang met ernstige zieke of stervende? Soms worden al uw grenzen overschreden en ligt wanhoop op de loer of raakt een mens gewoon opgebrand door de intensieve zorg en aandacht die gevraagd wordt. Dan kan het fijn zijn van gedachten te wisselen met iemand die mee kijkt en voelt en eens aandacht voor ú heeft in een individueel gesprek.

Ook hulpverleners kunnen geconfronteerd worden met situaties die vragen om ondersteuning binnen hun werkveld. Daar kan ik bij helpen.

Uitleg bij het stervensproces met oplossen van de elementen

De elementenleer zegt dat alle fysieke materie uit de vier basiselementen water, aarde, vuur en ruimte bestaat. Een vijfde element is ether; zeer fijne subtiele energie die met bewustzijn is gevuld.

Deze visie komt van oorsprong uit het boeddhisme maar wordt in iedere wijsheidstraditie gevonden, ook bij de oude Grieken (zij namen aan dat de kosmos uit de 4 elementen is opgebouwd);

Stoel; aarde                                         Botten = aarde

Rivier; water                                       Bloed en lymfe = water

Een brandende kachel; vuur           Lichaamstemperatuur = warmte, vuur

Lucht; ruimte, lucht                           Ademhaling = lucht

Dit betekent dat deze elementen ons gevormd hebben zodat we geboren konden worden en ook weer oplossen zodat we sterven.

Het terugtrekken van de elementen geeft de fase van het sterven aan. Het verloop is van grof naar fijn (aarde is grof, naar water, naar vuur, naar lucht). Tijdens het sterven verlaten de elementen ons één voor één.

1 ste) Aarde

Grof en onbeweeglijk element; skelet en botten. De mens verliest lichaamskracht, wankelt, houdt zich niet meer staande, gaat op een gegeven moment liggen. Ook bewegingen nemen af, worden moeilijk.

2 de) Water

Subtieler en flexibeler; onze lichaamsvochten als bloed, lymfe, slijm, urine. Incontinentie van urine en ontlasting treden op. Het waterelement staat ook voor emoties.

Ook kun je zien dat de mens in deze fase afstand neemt en naar binnen keert. Contact met naasten kan worden afgewezen waarbij naasten gevolgen van verdriet, afwijzing, enz. kunnen ervaren.

Het hoort er echter bij om het leven los te kunnen laten.

3 de) Vuur

Fijner en ongrijpbaarder. Dit staat symbool voor de spijsvertering.

Je ziet afname van energie; handen, voeten, benen kunnen koud worden, net als het puntje van de neus. De energie trekt zich terug naar de hartstreek. Urine wordt donker omdat hele omzettingsproces afneemt.

Passie en wil om te leven hangt hier ook mee samen, als natuurlijk gegeven.

4 de) Lucht

Het laatste element dat oplost is lucht. De ademhaling verandert; van buik- naar borstademhaling, en steeds oppervlakkiger. Soms onregelmatig en heel diep met lange tussenpozen. Gelaat krijgt wasachtige kleur (kan ook al eerder optreden).

Iemand blaast tenslotte de laatste adem uit.

Ether

Na de laatste uitademing wanneer we zeggen ‘de dood is ingetreden’ volgt er nog een soort innerlijke dood. Allerlei subtiele energieën in het lichaam lossen alsnog op; de ruimte tussen en in de organen en gewrichten. Die ruimte is gevuld met bewustzijn, ijl zonder vorm, grenzen en zichtbaarheid.

Wat je nog wel kunt zien is dat het gelaat helemaal verandert, een poosje na de uiterlijke dood.

Voor het sterven is soms een speciale geur waar te nemen. Of een heel ijle sfeer in de kamer waar iemand ligt.

LEVENSEINDEBEGELEIDING, ONDERSTEUNING en VOORLICHTING